Spel is geen knutselclub
Als eigenaar van meerdere kinderopvanglocaties liep ik jarenlang tegen hetzelfde probleem aan: het activiteitenaanbod. De meeste digitale platforms stonden vol met leuke ideeën, maar inhoudelijk stelden ze teleur. Er was zelden sprake van pedagogische onderbouwing. Alsof “leuk” op zichzelf genoeg zou zijn. Maar dat is het niet. Kinderopvang is geen knutselclub.
Een bekend (of eigenlijk berucht) voorbeeld is het geverfde voetafdrukje van een baby. Leuk voor de ouders? Misschien. Maar voor het kind betekent het niets. Het draagt nul bij aan de ontwikkeling, het is vaak ongemakkelijk voor het kind en het heeft niets te maken met spel als pedagogisch middel. Wat mij betreft zou dit soort symbolische knutselwerkjes alleen nog in een kerstbal of als Vaderdagcadeautje mogen voorkomen. En zelfs dan nog liever niet.
Spel = ontwikkeling
De wet is helder: kinderopvang heeft de opdracht om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling. En die ontwikkeling vindt plaats via spel. Maar dat moet dan wel rijk, doordacht en afgestemd zijn op álle ontwikkelingsgebieden. Een beredeneerd spelaanbod dus niet zomaar iets uit een database plukken.
Wat maakt Dinck anders?
In de bestaande tools ontbrak het daaraan. Ze boden te weinig inhoud, te weinig focus op het kind. Daarom besloten we het anders te doen. Beter. Zo is Dinck ontstaan.
Dinck werkt vanuit de ontwikkelingsdoelen van SLO (Stichting Leerplanontwikkeling) en biedt een breed aanbod van activiteiten dat inhoudelijk sterk én uitvoerbaar is. Geen eindeloze knutsellijsten, maar activiteiten die bijdragen aan echte ontwikkeling. Denk aan: drama & muziek, beweging & sport, science & ontdekken, buiten spelen
Per thema vind je 80 activiteiten op Dinck waarvan er maar 10 echt knutselactiviteiten zijn. En zelfs die zijn zorgvuldig gekozen en onderbouwd. Want creativiteit is veel meer dan lijm en glitters.
Ondersteuning voor de praktijk
Een andere belangrijke aanleiding voor Dinck was de werkdruk in de kinderopvang. Pedagogisch medewerkers werken hard. Ze doen hun werk met liefde en toewijding, maar het bedenken van een passende activiteit schiet er in de waan van de dag vaak bij in. En eerlijk: niet iedereen blinkt in alles uit. De sportieve PM’er vergeet soms dat er ook ontdekt kan worden in de tuin, en de creatieve PM’er klimt liever niet over banken.
Daarom maakt Dinck het makkelijk:
Korte instructievideo’s (ideaal voor jonge PM’ers die liever kijken dan lezen)
Spotify-afspeellijsten passend bij het thema of de activiteit
Boekentips en filmpjes die inhoudelijk écht iets toevoegen
Slimme zoekfunctie op leeftijd, ontwikkelingsgebied en duur van de activiteit
Ook mediagebruik hoort erbij. Juist omdat het bij deze generatie kinderen past én omdat het onderdeel is van hun wereld.
En dan is er: Dincki!
Onze mascotte, Dincki, is er speciaal voor de kinderen. Een herkenbaar en vriendelijk figuurtje dat hen meeneemt in spel en ontdekking. Voor jonge kinderen werkt een mascotte als een brug: het maakt abstracte thema’s begrijpelijk en zorgt voor betrokkenheid en plezier. Kinderen bouwen een band op met Dincki, herkennen hem in materialen en video’s, en voelen zich uitgenodigd om mee te doen.
Dit is Dincki! – zie www.dinck.nl voor zijn avonturen.
Tot slot
Dinck is ontstaan uit onvrede én ambitie: we wilden beter. En we maakten beter. Een tool die pedagogisch medewerkers helpt om spel écht als vak toe te passen; onderbouwd, praktisch en inspirerend. Niet voor een knutselwerkje op de koelkast, maar voor de ontwikkeling van het kind.
Spel is geen tussendoortje. Het is ons vak.